T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NİĞDE / MERKEZ - Faik Şahenk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mehmet Faik Şahenk Kimdir

 

MEHMET FAİK ŞAHENK KİMDİR?

 

Faik Şahenk

 

Niğde eşrafından Mehmet Şahenk Bey Cumhuriyet Türkiye´sinde Atatürk reformlarına bütün varlığı ile destek olmuş açık fikirli, ileri görüşlü ve modern bir yapıya sahipti. 

Medrese eğitiminden sonra çalışma hayatında Kayseri´de öğretmenlik ile başlayan , Mehmet Faik Şahenk Niğde İKSAN Müdürlüğünde memuriyet yapmış tarımsal alanda bağ ve bahçe ürünleri ticareti ile uğraşmıştır. 

1919 Kurtuluş Savaşı Seferberliğimizde Milli Mücadelede eşinin ağabeyi Ratıpzade Mustafa Soylu Bey Erzurum Sivas Kongrelerinde üye, ilk TBMM´de Millet Vekili olarak Niğde ilini temsil ederken Mehmet Faik Bey o yılların çok zor koşullarında oluşan ve cephe cephe savaşan Türkiye Cumhuriyeti ordusunun askerlerinin yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarını karşılamak için Niğde´nin ve Niğdeliler´in bütün olanakların seferine başlamıştır. 

Tek parti döneminde parti hizmeti veren Faik Şahenk yerel yöneticilik bir tek insanı olarak Niğdeliler´e daha yararlı olacağı inancı ile kabul etmedi. 

Cumhurbaşkanlığımız Sayın Süleyman Demirel DSİ genel müdürlüğü döneminde "Amca sen üzülme Niğde´ye küçük bir baraj yaptıracağım" sözünü alana kadar Ankara ziyaretlerine devam etmiştir . 

Yaşamı boyunca toplum için çalışan tüm sorunlarında Niğdeliler´e hakemlik görevini üstlenen Faik Hoca ile Niğde Halkı öylesine özdeştirler ki ona Niğde´nin "Markapaşa" denildi. 

Faik Şahenk bir emriyet aydını olarak her yapısal değişimi her devrimi benimsemiş uygulamış mutlu bir ömür yaşamıştır. Resmi kutlamalarda kola yaka yada frank giyerek katılan ilk Niğde´liydi eşi Sabiha Şahenk de ilk yüzünü açan ve manto giyen ilk Niğde´li kadındı 3 kız 3 erkek evlat sahibi olan Faik Şahenk ilk kızını İzmir Kız lisesinde eğitimi için yatılı olarak gönderen ilk baba Semiha Soyluda lise eğitimi için Niğde dışına gönderilen ilk Niğdeli genç kızdı. 

Faik Şahenk Hoca bir eğitim gönüllüsüydü usanmadan eğitim erdemini anlatır. "Kız –Erkek her insan için başarılı ve mutlu olmanın hayırlı yaşamanın bir tek anahtarı vardır oda okumak öğrenmek bilgili olmak ve kendi yaşadığı döneminin koşullarına göre yetişmek olduğu" erdemini vurgular. 

"Çocuklarımıza ve gençlerimize daha güçlü güvenli bir yaşamı hak etmeleri ülkelerine ve ailelerine kendilerine yararlı olabilmeleri için mutlaka iyi bir eğitim vermekler görevliyiz inancı " yaşamını değişmez ilkesi oldu. Mehmet Faik Şahenk Hocanın…

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.11.2012 - Güncelleme: 03.12.2019 13:38 - Görüntülenme: 5068
  Beğen | 1  kişi beğendi